vrijdag 16 maart 2012

Standpunten van onze politieke partijen aangaande de multiculturele samenleving en onderwijs

Op de verschillende websites van de politieke partijen (naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012) heb ik volgend gedachtengoed gevonden ivm hun visie over de multiculturele samenleving en onderwijs:
CD&V pleit vooral voor kwaliteitsonderwijs, waarbij er vooral veel respect is voor alle betrokken partijen, zoals leerkrachten, leerlingen en ouders. CD&V willen wil ook bouwen aan een samenleving met meer gemeenschapszin, solidariteit en wederzijds respect. Jongeren stimuleren omdat dit bezielend werkt en zo ook andere mensen in beweging zet. Jongeren willen ruimte voor zichzelf, CD&V wil daarom de samenhorigheid en eigen verantwoordelijkheid van jongeren zo goed mogelijk ondersteunen.
CD&V wil ook dat al deze inzet van jongeren zo goed mogelijk gesteund en gesrespecteerd wordt door de overheid.

Groen! pleit vooral om de schoolse ongelijkheid aan te pakken, en dit vooral door te werken met kleinere klassen vooral in de eerste jaren van het basisonderwijs. Onze samenleving is intercultureel, het is dus een uitdaging om mensen harmonieus te laten samenleven. Verscheidenheid geeft kleur aan onze samenleving maar is niet altijd eenvoudig. Groen! wil een beleid dat gelijke kansen creëert, ongelijkheden wegneemt en iedereen voor zijn of haar eigen verantwoordelijkheid stelt en positieve rolmodellen beloont.
Groen! pleit ook voor een zerotolerantie voor racisme en discriminatie.

NVA pleit eigenlijk voor 4 peilers,leren weten, doen, samen leven en zijn. Met aandacht voor het welbevinden voor leerkrachten en leerlingen. NVA is voorstander van permanente vorming en levenslang leren. NVA wil een verplicht taalbadjaar voor anderstalige leerlingen die te veel taalachterstand oplopen.
Er is nood aan een coherent migratieverhaal dat wordt uitgevoerd door één minister voor het totale pakket van verblijf tot verwijdering, opvang en nationaliteit volgens NVA.
NVA wil dat nieuwkomers in Vlaanderen het Vlaams burgerschap kunnen verwerven door een verplicht, maar helpend en rechtvaardig inburgeringsbeleid.

Open VLD daarentegen pleit voor een gelijke toegang tot het onderwijs.  Er moeten vrije keuzes, maatwerk en gelijke kansen zijn voor iedereen. Er is niet alleen aandacht voor kennisoverdracht, maar ook voor creativiteit en waarden en normen. Het moet de taak zijn van het onderwijs om het beste uit elk individu te halen. Want elk kind is anders en uniek.
Volgens de liberale visie is het de taak van de overheid om structurele achterstellings- en uitsluitingsmechanismen weg te werken. Alsook discriminatie actief te bestrijden en gelijke startkansen voor iedereen te garanderen. Zij willen niet dat de overheid mensen in vakjes duwen, er moet een open en vrije samenleving zijn. Diversiteit is verrijkend, maar heeft ook bepaalde grenzen.

Bij het standpunt van Open VLD kan ik mij het meest verzoenen. Want iedereen heeft een talent, en door dit te stimuleren kan je het beste uit iemand halen! Niet enkel scholen toegankelijk maken voor kinderen uit de "betere" kringen maar ook de kansarme kinderen als gelijken beschouwen zodoende ook zij hun talenten kunnen ontwikkelen. Dit vergt natuurlijk inspanningen van iedereen: ouders, overheid en scholen.

Bijna alle politieke partijen zijn het er over eens dat onderwijs heel belangrijk is.
Dat alle kinderen gelijke kansen moeten krijgen en vrije keuzes moeten kunnen maken.
Dat er respectvol moet gewerkt worden met alle partijen, zoals de leerkrachten, kinderen, ouders,...
Ik zou het fantastisch vinden dat alle mensen harmonieus kunnen samenleven, ongeacht welke nationaliteit of religie. Maar als we iets aan de armoede in België willen doen moeten we beginnen in het onderwijs.  En daarom denk ik, is het zo belangrijk de schoolse ongelijkheid aan te pakken. Zodat alle kinderen inderdaad op éénzelfde punt kunnen beginnen. Want natuurlijk is iedereen uniek!
Maar zo krijgen alle kinderen wel dezelfde kansen!  

Artikel De Morgen : "Gekleurde armoede" steeds duidelijker zichtbaar in Gent

"Gekleurde armoede" steeds duidelijker zichtbaar in Gent - Binnenland - De Morgen

Artikel De Morgen : Bijna 15 procent van de Belgen leeft onder armoedegrens

Bijna 15 procent van de Belgen leeft onder armoedegrens - Binnenland - De Morgen

Artikel De Morgen : Eén op de zeven Belgen leeft onder armoedegrens

Eén op de zeven Belgen leeft onder armoedegrens - Binnenland - De Morgen

Artikel uit De Morgen : 76.372 handen tegen kinderarmoede in Vlaanderen

76.372 handen tegen kinderarmoede in Vlaanderen - Wetstraat - De Morgen

dinsdag 13 maart 2012

President Obama's standpunt over religie

Obama's speech is de oplossing voor alle problemen die heden ten dagen rond multiculturele samenleving op werelds niveau de kop op steken. Helaas is dit een utopie. Deze speech zou niet misstaan bij deze van Luthor King's "I have a dream" Wie zou niet staan te springen dat iedereen ongeacht geloofsovertuiging zou overeen komen ?
Obama zegt ook dat religie geen compromissen toestaat op sommige fundamentele niveaus.
Daarom moeten we nagaan wat goed is voor iedereen en daarbij moet alles in de juiste proportie gezien worden, ongeacht welke geloofsovertuiging.
De democratie vereist dat de religieuzen hun overtuigingen op een universele manier moeten uitbrengen in plaats van enkel specifieke religieuze waarden. Alle religies moeten openstaan voor discussie en hun voorstellen moeten aannemelijk zijn.

De democratie is het beu dat geloof wordt gebruikt als wapen bij een aanslag of aanval!
Obama wil dat alle religies samen op een unieke manier problemen proberen op te lossen.
Of je nu gelovig bent of niet!