vrijdag 14 juni 2013

Lezersbrief voor Klasse


Armoede bij ons?

 

Armoede en kinderen… niet echt meteen een link die men legt…

Als ik aan kinderen denk, denk ik aan blije, vrolijke, spelende kinderen.

Zonder zorgen, gewoon gelukkig. Maar helaas is dit niet voor elk kind weggelegd. Er zijn veel verschillende  wegen, waardoor mensen in armoede terecht komen, maar een extra factor vandaag de dag is wel de crisis.

Hierdoor komen de zwakkeren, in vaak nog moeilijkere situaties terecht.  Kinderen en gezinnen worstelen alsmaar meer met de gevolgen van de crisis. Vaak komen één of beide ouders zonder werk te zitten.  Er zijn ook steeds  meer gezinnen die niet alle basisbehoeften meer kunnen bekostigen.

 

Uit vele verschillende onderzoeken en dossiers blijkt dat het armoederisico voor kinderen in België stijgt. Vandaag de dag leven 424.000 kinderen in armoede en het aantal stijgt!

Ons land doet het slechter dan het Europese gemiddelde!               Daarom moet ook onze federale overheid deze structurele ongelijkheden op het vlak van onderwijs en gezondheidszorg dringend en grondig aanpakken.        Maar er zijn nog te weinig acties en concrete plannen van onze overheid.    Daarom denk ik dat het héél belangrijk dat de schoolgemeenschap en leerkrachten helpen waar kan.

 

Als leerkracht is het belangrijk om hier af en toe bij stil te leren staan en ook bepaalde thematiek naar voor durven schuiven.  Kinderen laten stil staan bij dit probleem, erover laten nadenken niet alles vanzelfsprekend nemen! Zo kan men van jongs af aan de kinderen op de hoogte brengen van een deze bestaande problematiek. Het is belangrijk dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen!     Jonge kinderen zien en horen van alles, zij moeten begeleidt worden door hun kleuteronderwijzer. Om zo te weten wat wij kunnen doen om mensen in armoede te helpen. Jonge kinderen die met deze problematiek geconfronteerd worden, zullen zich vaker betrokken voelen tot dit probleem.

 

Via heel wat middelen kan het onderwijs ook hier aandacht aan schenken.    Zoals bepaalde initiatieven steunen of zelf een bepaalde activiteit organiseren.       Want ook dit is een stukje van onze huidige maatschappij. Kinderen moeten leren aanvoelen welke waarden en normen dit bij hen vormt.  Als je je kunt inzetten voor iemand of een goed doel steunt, betekent dit dat je iemand geholpen hebt vandaag. Dat gevoel van verbondenheid moeten kinderen leren ontwikkelen ook op school, zodat ze in de toekomst meer en beter beseffen wat dit kan veranderen in onze omgeving maar ook in de wereld!                       

Wat kunnen scholen doen ?




Een school kan ook beleidsmatig proberen het armoede probleem op school  te bepreken of op te lossen. Vaak door de kosten zo laag mogelijk te houden.   Soms zal een school een verkoop of inzameling houden om zo geld in te zamelen om schoolse activiteit te kunnen organiseren, zonder hierbij financiële steun van de ouders te vragen.  Maar sommige scholen stellen ook een afbetalingsplan voor aan de ouders om zo de schoolkosten te spreiden. Ook worden er vaak materialen (zoals leesboekjes) aan een goedkoper tarief aangeboden, die op vrijwillige basis aangekocht kunnen worden.

 

Crisis treft vooral kinderen

https://docs.google.com/file/d/0B00yOwVmbHZDYnctc3hLUFV1cjA/edit?usp=sharing

Reflectie onderzoeksvragen


In het kader van “Religie, Zingeving en Levensbschouwing” heb ik mij gericht op een specifiek onderwerp. Armoede bij ons, roept dan ook zeer sterke en emotionele waarden op bij heel wat mensen in onze samenleving. Jongeren en volwassenen zijn immers nieuwsgierig naar hoe dit thema wordt verholpen en bestreden kan worden binnen onze maatschappij. Toch heeft niet iedereen binnen onze samenleving evenveel positieve aandacht voor deze problematiek.

Binnen het vak "RZL” is het noodzakelijk dat we onze blik richten naar de specifieke inhoud van deze problematiek. Want wie je ook bent, wat je ook doet of wat je ook voelt, iedereen verdient evenveel kansen binnen onze maatschappij. Een zeer interessante taak dus waarbij ik vooral op pad ben gegaan, om allerlei informatie hieromtrent te verzamelen.  Ik heb mij hierdoor moeten openstellen voor allerlei conflicten, emotionele situaties, specifieke problemen en waarden.

 

REFLECTIE ONDERZOEKSVRAGEN

De voorbije maanden heb ik mij voor het vak RZL gefocust op deze onderzoeksvragen. Vanuit verschillende leervragen wou ik te weten komen hoe armoede concreet in onze wereld gezien wordt. En vooral hoe dit verholpen kan worden. Via verschillende invalshoeken ging ik op onderzoek uit naar de antwoorden hierop. Ik probeerde mij te verdiepen in de theoretische aspecten van dit thema. Toch was dit niet altijd even gemakkelijk. Want je wordt steeds beïnvloed door verschillende referentiekaders.  Je eigen mening of die van ervaringsdeskundigen , kan al eens verschillen.  Waardoor je eigen visie even overhoop wordt gehaald.

Door het opzoekwerk op internet, in informatieve boeken, tijdschriften en kranten ben ik toch steeds een stapje verder geraakt. Door keer op keer te reflecteren over mijn eigen ervaringswereld. Ik heb interesse gekregen voor het levensbeschouwelijke dat achter dit thema schuilt.
Elkaar gelijke kansen geven, helpen en steunen zodat niemand aan de rand van onze maatschappij blijft!

Bronnenlijst


Boeken – Tijdschriften – Kranten

  • MetroTime (gratis Belgisch dagblad dat je aantreft in trein-en metrostations, onderwijsinstellingen en tal van andere bedrijven.)  
  • Tijdschrift Klasse
  • Vrijuit, maandblad van de Liberale Vakbond
  • Belga News Agency (persagentschap)
  • De Morgen
  • Vrancken, J.  Armoede en sociale uitsluiting, jaarboek 2004  Leuven, Acco
  • Nicaise, I. , Desmedt, E. Gelijke kansen op school: het kan! Antwerpen, Plantyn 

Internetbronnen




 

dinsdag 11 juni 2013

Interview met OCMW voorzitter

Naar aanleiding van mijn gekozen thema, hierbij een interview met Mr. Van Coppenolle, Koenraad. Als OCMW voorzitter en Schepen van Sociale Zaken, Volksgezondheid, Senioren en Gelijke Kansen van de gemeente Lubbeek, is hij de aangewezen persoon om een perfect beeld te schetsen van de huidige situatie.